nieuws

Aachterum februari 2019

OVER BOMEN, GIDSEN EN KIPPEN …

Weet u dat de ‘beroemde boom’ bij Huize De Beuk aan de Hoogstraat in Berlicum ruim 52 jaren geleden al volop aandacht kreeg? En er -dankzij schrijver Herman de Man – ook een hemelboom kwam? Het Algemeen Handelsblad publiceert in 1966 een uitgebreid artikel over de moerascypres. De geschiedenis begint al in 1865 met het bouwen van een herenhuis, nu bekend als notariswoning, met een tuin waarin een groot aantal bomen worden geplant. Tijdens de bevrijding in oktober 1944 wordt de moerascypres gespaard, maar later bedreigd door plannen tot verbreding van de dorpsweg. In de tuin staat in 1966 ook nog een ‘Herman de Man-boom’ … een hemelboom. De vraag is nu of die hemelboom er nog staat. 

In 1922 wandelt Johan Dionysius Looyen als pentekenaar door veel dorpen in Brabant. In zijn schetsboek schrijft hij dan bijzonderheden en plaatst er tekeningen bij. Vanaf de buitenplaats De Wamberg trekt de heer Looyen naar het ‘elegante torentje van het aardig oude kerkje’, en dan verder Berlicum door. Later komt hij in Middelrode bij de ingangspoort van (het kasteel) Assendelft, de bierbrouwerij met een fraai bovenlicht en ook nog op het landgoed, waarvan hij de naam Seldensate verklaart …

Een foto van 36 gidsen voor hun clubhuis, de blokhut aan de Sassenheimseweg, rond 1960, is zeker de moeite van het bekijken waard. De namen van heel wat gidsen worden vermeld. Zij werden geleid door Cor Merkx! Maar kent u ook de namen van de andere gidsen? 

Theo van Herwijnen verhaalt in deze Aachterum over een familie met de achternaam Van Beekveld. Deze naam komt al in de 17e eeuw te Berlicum voor. De stamboom van de familie begint met Hendrik Jan Peters van Beekveld. Het artikel van Theo bevat enkele wetenswaardigheden, ontdekt in veel testamenten en andere belangrijke archiefstukken.

John Gibbels uit Heeswijk-Dinther reageerde op een artikel in Aachterum van bijna 12 jaren geleden (!) en dus geeft Theo van Herwijnen nogmaals aandacht aan de genealogie van de familie Giebels / Gibbels.

Wie het hardst kakelde …? Dat stond in een verslag van een rechtszaak in een krant uit 1923. Misschien waren het wel de kippen van het gezin van Christ en Clasina van Rooij, bewoners van de noodwoning in de Beekstraat? De foto over ‘het kippen voeren’ dateert echter uit (ongeveer) 1930.

Het tijdschrift Aachterum … is te verkrijgen als abonnement of los te koop bij boekhandel Wijgergangs. Informatie bij Riet Wesel-van Grinsven, r.wesel@home.nl of telefonisch: (073) 503 2156.

 


<< nieuws overzicht